Saturday, 30 March 2013

uihhhh...tersilap lagi

okeyhh..ni rumah aku tengah hingaq (bising) gilaa..uihh..kalau kenjah (semak,bersepah) tu toksah habaq la weii..awat aku cakap camtu??ha..nindia..depa ramai gila kat qumah aku..sapa?anak menakan-anak menakan aku la..haihhhh..jerit la..berlari dari ruang tamu sampai ruang dapur..gila..havoc nak mampuihh(ishhh..jangan cakap camtu!!)..hahahaha

                         
maksu....ni masa kamil umoq bapa tak tau T_T'

  awat aku tersilap?hahaha..tadi aku pi keluar sat nak pi kenduri rumah cikgu aku ngan kawan aku ajak teman die pi sewa veil.nak tunang minggu depan la uolls..wewwwitt..huhu..tahniah2...so aku balik rumah adala anak sedara aku yang tah bila sampai sambut aku..."maksuuuu..." sambil tersengih cam  kerang wangi..hahaha..tu la marzuq..lawak dak ni..cakap word die tak pernah penuh kot, akan amek kosa kata hat last sekali (contoh ibu,kamil nak susu=bu,mil nak tin..) pelat betoi..4tahun da tp tak dapat nak atasi pelat agi..hahahah

  pastu aku masuk bilik akak aku, marzuq tengah baring2..aku memang geram tengok die pegi cubit pipi die...hahahaah..oleh sebab die tu baru pas bangun tidoq teruih nangeh kot.kuat gila...oleh  sebab aku rase besalah aku pon angkat la die tepuk2 ..sambil tu aku cakap "alalalaala...sayang kamil..alalala sayang kamil"..akak aku..weh..kamil? aku tak perasan agi , lagi sekali "alalala..sayang kamil"..pastu akak aku gelak2  la..heran betoi awat marzuq nangeh lagi kuat..pastu kak aku cakap la "weh..tu ana aku la..marzuq la nama dia"...OOpps! patutla die nangeh kuat..ish2..sorri..haihhhh

                                     
mardina and marzuq..bile tah 

Friday, 29 March 2013

nak bisnes jap.. BVSM-BIO VELOCITY SLEEP MATE


kemarin gi hotel veenai..wah..semngat gila marketer die promote BVSM-BIO VELOCITY SLEEPING MATE..bnyak testimoni die tunjuk..sari yang eksiden lumpuh, dari yang sakit jiwa, dari yang migrain tahap nak letop pala, dari yang tido boleh duduk..Alhamdulillah bertambah baik dan berjaya baik..sape yang boleh beli sihat?habaq mai tengok..tadak sapa boleh tapi kita bole beli alat bantuan untuk sihat..takkan kita nak dok saja biaq diri kita melarat dengan penyakit betoi dak?

                                 
kesian taw pakcik ni..die polis..eksiden teruk siap doktor dah tandatangan sebagai  oku kekal tangan pun lembik tak ley nak watpe dah..tapi  alhamdulillah anak die kenalkan bvsm da bole jalan sikit..muda agi gak lam 50lbih gak..bayangkan camne family die nak jaga lagi bepuluh2 tahun agi kalau die lansung tak ley bangun macam sebelum ni. =(

marketer chinese tu siap cakap ag.."nih kalau matahari cuti kita bole mati wo..tapi dengan bvsm takpa matahri nak cuti sebulan pun takpa..kita da ad cahaya matahari lam selimut ini wo"..hahaha..bukan nak habaq suh langgaq hukum alam, nak habaq kata kebaikan matahari ada dalam selimut ni ha.

ce gitau bape ramai orang yang pegi awal pagi duk berjemur kat luaq?kot lam 100 org maybe ad 2 orang je kan..klu hat sakit camna depa nak berjemur kat luar?awat nak kena berjemur kat luar?cahaya yang paling baik untuk diri manusia untuk sel2 etc adalah cahaya pagi lam kul 6.30 ke 9pg.cahaya ni kalau tak dapat kita bole mati wo..tapi sapa yang sempat amek cahaya tu?tak dak..sebab sume sibuk keja ma..sapa yang 24jam duk depan gelombang negatif macam tv laptop sume sel2 kita banyak mati tau tak..ramai kan?...sebab tu kita bole rasa kulit kita kering dan kita pun akan nampak tua..ishh

ha..bvsm ni la bagi kita nampak awet muda.orang tengok kita muka maintain 28 gitu padahal da nak cecah 50tahun..haa..selain tu bvsm jugak dapat menyeimbangkan aura lam badan,neutralise positif ngan negative.kita jadi lebih cergas dan sihat.tanpa bvsm kita ley wat ngan cara laen..dengan yoga ngan taichi..sape yang ley wat?takdak kan..sume orang sibuk..ha camne kite nak cergas?tidur kita pun tak cukup..camne nak segar?camne nak aktif keesokan hari tu pulak..sebab tu la kita perlukan bantuan BVSM-BIO VELOCITY SLEEPING MATE =')

ekcelli we all adik beradik baru nak collect duit antara kami tuk beli menda ni..tak mahal sangat pun kalau nak dibandingkan kebaikan yang produk tu  bagi..alternatif kita la kan.bayangkan orang da sakit lama da berapa ribu riban duit abeh tuk cari ubat..ayah aku tu memang tak sihat sikit..lebih kurang macam minor strok. harge die pun lebih kurang rm1000++ je.... =)

bye2 sirim 2~


    pas mrsm aku masuk kolej mara kulim.matrikulasi la neh..ni pilihan utama aku sebab kat sana makan pree..bhahahah..memang menu harian die pon sama ngan mrsm dulu..perghh..taksedapnakmampuscumakadang2je sedap (tak ley baca an an an?hehehe)..masuk matrik ni memang dapat dorongan kuat dari abang lil aku, die tak bagi aku buang masa wat diploma kata dia..okeyhhh memang most decision ive made in my life are influenced by him..for me, he is like kaunter pertanyaan sebab macam sume mende die tahu..and bile aku dapat course tu aku memang pelik gillaa pe benda la course nih..die gak la yang gitaw course ni bagus jugak bagai..boley jadi saintis sume, ley keje ngan sirim...

 bagi owang tak pandai campuq malas cam aku yang takdak cita-cita hanya ikut ape yang dah tersedia ngan aku..

aku abeh degree mase bulan pose tahun 2012 (pas siap fyp la kan baru kelik kampong..eheh), pas raya terus kencang nak cari keje coz nanti nak graduate duit belanja gi kl aku nak belanja mak ayah aku ngan adik la an..so memang aku akan terima sebarang kerja..aku baru 2 interview, as programmer and as sales engineer..for me sales engineer memang susah keje die yang banyak travel tapi gaji sikit, aku nak pegi programmer, then aku dapat..aku pegi tapi tak best dan susah weh..aku redha je waktu tu tiba2 sirim kol suh datang interview.memang aku tak expect gila sebab sirim tuh aku dah hantaq resume lama gila gila sebelum abeh study nye pom..huhu..terus aku tekad nak pi sirim..then, at last...with 3 stages of interview...from 20+ person, then 3rd stage with 7 person, im among the 3 whose selected..memang sujud syukur aku..huwaaaaa =')

   tapi camne aku sekang boley pilih untuk kekal as programmer?????..(sedih tak pegi..isk..isk..isk)

bila kita ada 2 pilihan dan memang tak tentu arah nak pilih yang mana, semestinya kita akan serahkan pada Allah..aku solat istikharah, dalam solat tu aku tak mintak mimpi sebab aku takut aku tak reti nak tafsir nanti, yela hang nak mimpi hang keje tu camna..bukan lam mimpi tu nanti Allah tunjuk kat sebijik2 gambaq hang bekerja ngan sebijik komputer ka dengan sebuah mesin polimer??takk..macam kawan aku cita pun, die nak pilih bakal laki die, die mimpi kat bakal laki die tu die nampak cahaya kehijauan, kate die cahaya tu cahaya ketenangan..haa..camna aku nak tafsir nanti?? ok sat...tak payah melalut tikah..ok tenang...fuhhhhhhh

dalam istikharah aku mintak kalau memang masa depan dan rezeki terbaik aku ada dekat sirim, aku mintak dipermudahkan urusan pemberhentian aku..kalau tak, biar jadi sebaliknya..dan memang nak dijadikan cerita esok tu aku memang macam nak gitaw bos/trainer aku tu aku nak benti, die nak balik india, for 2 weeks..tempoh untuk aku bagi jawapan kat sirim pun 2minggu gak..aku tak taw nak benti nak habaq kat sapa pulak nih..aku kol HR sampai 2 orang sekali aku kol tanya camna nak benti, camna nak bayaq denda aku tu, depa 2 ekoq ni taktau camna kena tanya operation manager kat india gak..huh..ngokngek betol la, nama ja HR tapi habuk pun tak tau daa (hihihik..maaf tak sopan)..aku emel tambi tu dengan masalah ni la..die lansung tak reply..cipan gila..hantar kat bos aku pun takdak respon..binaweeee..eii geram

                             
ceq tensen ='(

tapi aku macam tak bole terima hakikat kot, aku duk pikir la..ni petunjuk Allah bagi ka yang sirim bukan untuk aku?tapi aku tak puas hati gak, banyak malam aku wat solat hajat mintak kat Allah bagi aku dapat pegi keje kat sirim and dalam masa yang sama aku mintak ampun kat Allah sebab macam tak nak caya dalam istikharah aku tuh..dalam hari ke 8, aku emel cik sakirah kat sirim tuh, aku emel nak tolak tawaran sebab aku tak dapat respon dari tambi tu, tapi sirim tu kol aku suh aku pikir lagi, suh aku cari tambi2 lam company aku tuk selesaikan masalah aku ni..masa tu ak pikir memang Allah da bagi aku peluang untuk grab sirim, tapi sampi ke sudah takdak respon dari pihak company aku..staff yang ada kat sekeliling aku memang tak berguna lansung, lansung tak tahu nak wat hape..bong..k tol..last2 aku terlepas camtu je la

so sekang ni aku juz kene pikir je la camne nak survive dalam bidang baru aku ni. duit denda pun tak payah nak bayar..Allah da aturkan yang lebih baik untuk aku..percayaa la.

memang Allah dah atur segalanya untuk hang,pedia hang nak risau..memang aku tak pernah dapat respon dari tambi2 tuh..hahahaha

                                     
In shaa Allah aku akan ingat yang ni...selamanya =')

dah redha nak duduk aje tempat keje situ, tetibe jabil panggil interbiu untuk di hire bawah kontrak jabil in programming la kn of course..dalam 8 orang, 3 orang aje terpilih tuk interbiu..tu Allah nak tunjuk kat aku la even i never have experience in programming compared to my other frens whose done fyp waht so ever in it and programming, i was the among yang selected..why?i dont know..sekaqang punya la aku ketaq pa benda aku nak auta pakcik2 interbiu tu nanti..nak ceta programming tak reti sangat..sikit2 bole la.kalu ceta pasai apa yang aku belajar dulu, masa training dulu, psl fyp aku dulu bole laa tapi depa paham ka?..huhuhu..
tak cukup dengan tuh trainer aku suwoh gak kami yang 3 orang pegi interbiu gak ngan hitachi kat petaling jaya...hahaha..gelong..tapi takpa..memang sume orang nak pi travel pon..takmo wat betoi2 kat pj sebab satgi dapat jenuh hang terkontang kanting nak keje kat pj tuh..urghhhhh

pape pom just try my best je la..doakan aku..uhuk3


                                         
ceq nak buat betoi-betoi la nehhhhhh =')

Wednesday, 20 March 2013

bye2 SIRIM kite takdak jodoh.. =(

 hmm...lam post sebelum aku ada cerita yang ak dapat sirim.. sekarang macamana pun aku terpaksa tolak tawaran tersebut..memang macam yang aku impikan sebelum aku menerima tawaran course aku, abang aku ada bagitau peluang kerjaya setelah maik course neh. salah satunya yang nanti aku ley jadi researcher kat sirim.. dengar je researcher aku memang dah tanam niat untuk ke sana.masuk course nih lecturer aku pun dari sirim gak..die dapat futher study till phd..yang aku tak tahannya masa aku interview ritu, salah sorang dari panel tuh da tanya aku samada aku bminat nak futher study master ke pe ke..dengan bersungguh aku jawab aku pilih sirim sebab yang sama..akhirnya aku dapat..tapi kannn..sob..sob..sob..

           
aku sebenarnya tak pernah merancang untuk masa depan aku..aku cuma ikut flow yang ada depan aku, maksudnya aku tak dak sangat pegangan hidup (kecuali al-quran dan hadis la) or cita2. setengah oqang kan memang aim nak jadi dokter, depa akan pulun study bagi tercapai cita2 depa..macam aku, aku taw ape yang aku buat yang tu la aku akan dapat, dan dari situ aku akan berusaha untuk mencapai yang lebih baik lagi..so dari aku sekolah rendah darjah 6, aku tak tahu aku nak pegi sekolah menengah mana..mak ayah aku gaduh nak anta aku pegi skolah agama (kalau jadi pegi mesti aku dah warak sekang, muslimah sejati..hehhhh), tapi dalam masa yang sama sekolah aku ada bagi tawaran satu sekolah baru, sekolah rancangan khas dan bantuan penuh kerajaan (yuran asrama utk makan sehari singgit ja), akak aku suh anta je aku gi sekolah tuh, nak wat eksperimen samada duduk sekolah besa ni akhlak terpelihara ke idak..hehehe..akhirnya tak sangat..bwahaha (aku tak dapat 5A so jangan berangan ley gi boarding skul cam abang ngan akak aku tuh)..akhirnya sampai situ sampai PMR je..

  sebabnya aku memang tekad nak pindah sekolah sebab bosan weh sekolah yang sama ajeee..pastu masa tuh aku nak pegi umah akak aku kat pendang..aku nampak sekolah teknik pendang..baruuu..and cantikk wehh..terus aku nak pegi situ,dekat ngan akak aku,so tak la takut kan. tapi masa aku suh ayah aku sign borang tu sempat gak la berendam ngan air mata sebab ayah aku tak bagi gi situ sebab aritu aku da isi borang mrsm, tu cikgu aku yang suwoh.aku ni degil..last2 die bagi gak. da pegi sana jadi takut la pulak sebabnya aku amek kejuruteraan elektrik, final project bapak besar sebesar papan plywood yooo..ditambah suasana  di sana cuba diterapkan dengan suasana agama dan etika..pegi mana2 pkai stoking, jalan tunduk klu nampak senior..mase tu rase nak pindah..

             pucuk dicita ulam mendatang..ewahhhh..hihihi..amak aku call aku gitau yang aku ni dapat MRSM laaa..

       to be continued...

Terima kasih mak..love u

(mak suap ayah kek..still sweet  to each other eventhough already for 45years being together..Alhamdulillah)
seLAMAT ari lahir yang ke-62 mak cayang...

      sungguh masa semayang isyak (pukul 1pagi) sambil terpikir sal mak ngan ayah..seangkatnya takbir terus aku menangis, rasa sangat bersyukur kerana dilahirkan di dalam keluarga sakinah hj.Omar dan Hjh siti Zayah..aku tak tahu kenapa aku rasa macam tuh. mak ayah aku da harungi segala perit jerih dalam membesarkan kami 9 beradik..mak ayah memang tak ada harta, mak pun cakap "mak ayah tak dak harta nak bagi hangpa senang macam orang lain, tapi mak dengan ayah da bagi ilmu kat hangpa.yang tu harta yang paling berharga"...tak pa mak, cek tak kesah pon tak kaya macam orang lain tapi cek tetap berbangga sebab mak ayah mampu menyara kami belajar sehingga ke menara gading..takde sedikit pun lelah yang terluah..tak dak sikit pun mak ngan ayah ungkit ape yang depa dah korbankan untuk kami..dalam 9 orang anak-anak depa..depa kenal setiap seorang..tahu ape yang suka dan tak suka..sungguh dasyat insan yang bergelar ibu dan ayah..mak ayah pengarang hati cek..sumpah cek sayang mak ayah..harap kasih sayang kita mampu bawa bersama ke syurga dan mengecapi keredhaan Allah..

  aku berjanji walau sikit mana pun pendapatan aku, aku akan cuba membahagiakan diorang selagi hayat masih ada. satu cita-cita aku (mak pesan camni jugak) kalau bila mak ayah dah tak dak nanti aku akan wat waqaf sebagai hadiah untuk diorang di sana..sekarang ni cita-cita aku adalah menjadi anak yang solehah..well skang ni nak behave sikit dah start pakai stoking..mula nak cari baju longgar2..bukan mak tak penah tegur tapi wat tak endah aje..hahahahaha..ketegaq gilaaaaa..haihhhhhh

(kek yang tak seberapa sebab kalau beli yang mahal2 mak tak makan sangat dan die takut bukan melayu yang wat..sayang mak)



skang da ada degree ingat nak sambung master tapi mesti keene kerja dulu...tapi yang penting skang ni nak start belajaq agama..nak kena pegi ngaji selalu..tingin gak duk cari tuisyen bahasa arab..nak belajar bahasa al-quran,,ini semua poyyyyoooooo..bluerghhhh! *niat yang baik pasti didorong..jangan takut


p/s: mardina masuk bilik sambil kecoh giler, maksu suh die ikut macam maksu cakap, then die pun jerit "Mardina budak penyibuk dah mai!!!hahahahaaa"....hokeyhhh..comey and annoyed..ehhh
            

Monday, 18 March 2013

haihhh...mardina seorang yang ceria, bising, kalut, sensitip, akak yang pengacau, tak boleh duduk diam mulut sentiasa berceloteh, kuat berleter, gigi tak de..ulat makan katanya...hahaha


kanak cilik ini berusia 5 tahun baru..memeng dari usia 3tahun je da jadi penyibuk sepanjang masa..sungguh comel tapi boleh sampai tahap annoyed..mintak maap la, berikutan anak menakan yang ramai tidak mampu membuat perasaan aku jadi penyanyang sepanjang masa..yaaa..terlalu banyak kerenah untuk dilayan...ye ye ye..bole karang novel pasni..bwahahahaha

aritu aku duk sembang ngan kawan aku pasal anak menakan.ha la da takdak anak agi, anak menakan la jadi bahan..huhu..kami ada anak menakan yang sama umur.anak menakan pupu dia tu pun becok gak ar becakap, ada satu cerita tu mak ayah die pegi bejalan kat kuantan ke mana tah, dalam jusco ke pe tah, budak tu hilang, memeng tak toghah gila mak bapak dia cari dia, yang beznya ayah dia pastu bertenang ajak mak dia gi kat keta sebab takut2 anak depa tu pi kat keta..yang bestnye kat pintu nak kuar tu depa ternampak budak tu duduk ngan pak guard..mak die kalut la pi kat dia..selalu lam drama kita mesti mengharap mak die peluk die sambil nanges teresak-esak, tetapi sebaliknya die kena penampaq sedasss...hahahahaha!

balik kampung mak die cita la kat family, ni pak guard tu la yang cita kat mak dia.."budak ni tetiba ja mai duk kat sebelah dia, dia tanya kat budak tu - adik ni sesat ka?" budak tu hangguk2 ja, pastu die tanya kat pakcik tu "lama da pakcik kije sini? anak berapa ramai? mahal tak gaji?"(ad tambahan ok..hehehe)..pak guard tu pelik nape la budak ni tak cuak pun, kot la nak tanye sal "pakcik, nampak tak mak saya yang muka cama angelina jolie and ayah saya yang macam brad pitt tu lalu sini?saya sesat la..huwaaa" hampeh tak pun..layan je pakcik tu ngan dak tu..hahahaha

sal mardina ni palak, aritu aku beli baju online sampai umah die yang punggah lu ngan tok die sebab aku kan keje, balik tu terus cakap kat aku "maksu..tak adil la maksu ada baju baru, mardina tak ada pun baju nak jalan-jalan..maksu tolong la beli..tolong laaa..." (samabil tangan tutup rapat atas pala..pastu wat step kumpulan suju -sorry sorry neka neka pajoh pajoh bebeh) pergh..seb bek die tak nyanyi je kalu tak malam tu gak aku gi beli atas usaha die memujuk aku..hahaha..

balik arini aku beli getah rambut plastik kt pasar malam...alaaaa..yang kaler warna warni tu..dan die la owang yang first ceroboh barang aku..terus nak amek getah tu banyak-banyak..nak ikat rambut katanya...aku marah la die "mardina rambut pendek la, mne bole ikat.." mardina- "mama tak bagi rambut pnjang sebab kusut, maksu...tolong belikan rambut palsu,mardiana nak ikat rambut" DANGGGGGGG!...pe ko cakap mardina?!!!

hahahaha...die tengok aku cuci kipas pon kecoh "maksu, nape cuci kipas maksu?" maksu-"............" malas nak jawab soklan die. da siap, on kipas..."hmmm...maksu, kipas jadi sejuk la..da tak berat dah"..okeyhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Saturday, 16 March 2013

maksu beli baju ni kat mardina kan..maksu yang buh ayq ni kt intan kan..maksu bagi ecah main ni kan..maksu beli kat intan baju ad kucing kan..maksu..maksu..

hamek hang..punya panjang tahjuk..tak taw pa yang seswai tah nak tulih..

                         

hokeyhh...this year aku ada 14 orang anak menakan (sedara) ...hoyyyeahhh!!

aku pon pelik bin ajaib la..time depa kecik2 takut weh nak mai kat aku..nak dukung pun depa takut.sebab depa jarang nampak aku kat umah tok depa..halaa..duk asrama je memanjang.sampai ke shah alam nun..tapi la ni duk umah ja..hat nak menakan len tak takut la..

depa ni mai besaq sikit teroih mai tuntut kasih sayang. sat sat mai kacau maksu..sat sat nak tu nak ni..haihh..penah depa duk ramai sepupu2 depa tuh, duk ceqhita dia tu dpat lebih la dari aku nak bagi lagi sorang jelez..tah pape..ni bebudak yang umoq 4-7 tahun gitu larh..kalau hat besaq duk wat lagu tuh meh ak lempang sedasss bagi..hahahahhaah

tapi pape pon depa tetap comey ja..walaupun rimas dengan perhatian yang cuba diraih oleh diorang..adoii

sabo je la mak jemah oiiii..haiya nye punnnnn!!

SIRIM..ak da dapat tapi tak taw nk belah dari sini camne..?

humangaih..panjang bebenor tajuk ekau tuh..perghhh!..cakap pe mende neh.

                                       

hokeyhh..aku nak wat jurnal idup aku lam diari sebenaqnya.da beli pom buku diari siap kaler pink..tapi aku tengok oqang sume da guna teknologi, termasukla anak menakan (sedara) aku pon dok tulih belog duk mengarang bagai.so why not i try kan..huhu

masalah..masalah..bala..bala..haih..aku ni dah jadi graduan kos sains teknologi bahan..haa..disebabkan pas aku belajaq tahon lepaih aku memang nak qeja cepat gila2 sebab nanti aku nak pegi majlis graduasi dan bayaran graduasi tuh aku nak guna duit aku la..malas la nk guna duit mak ayah aku.ye la da nama duk penang nak pi ke shah alam tuh mesti la nak gunakan duit, mak ayah pun da tak keje kn..da tua da..aku pun anak ke-8, so aku ngan akak sulung aku pn bole nampak macam anak ngan mak da (ye ke??..ada ke owang nak amik taw ha??) ..hmm..jap..ape aku nak cakap sebenaqnya nih?

okeyh..okeyh..back to da point..aku ni da teqima keje kt satu company nih..aku taw memang bidang keje die tak kena ngan bidang aku pom.tapi disebabkan diorang menyediakan training then baru serap masuk keje kt mane2..iaitu keje sebagai java developer or femes siket 'programmer' or nak melayu nya  pengatur cara sisian komputer. perghh..tenuk tol..aku pon terima la sebab waktu tu aku g dua interbiu satu untuk jawatan sales engineer..ak tanak ar keje tuh.susah..kene kuar selalu.last2 ak dpt programmer..belajaq dok saja pon rm1800, belum tang keje jd programmer..nahh..tergoda la nk keje sini..dengan kontrak 2tahun hokeyhhhh!!

da keje baru taw tak suka, susah macam nak bunuh diri je (lawak je..aku suka enjoy ja pom)..tup2 ak dapat tawaran dari sirim..la ni camna aku nak belah dari sini???kene bayaq taw dak compensation die..tu tak kesah lagi..nihhh..aku gitaw depa nak beqenti, tnye nak kena bayaq banyak mana pon tak dak responnnn... WTF..ni ak malaih nak keja ngan india nih..india bombay hokeyhhh..tu susah nak cakap ngan diorang...ade je nk kena penampaq satgi!!