Tuesday, 26 November 2013

alang seluk pekasam

assalamualaikum...

masa = 10:22 pm (selasa)

malam ni ada keje nak buat...nak kena buat list umur dan faedah dalam perlindungan takaful. dengar pun macam komplicated sikit. kak zah yang bagi keje ni sebab nanti nak letak dalam brochure. hahahaha..iolls sekarang ni weh telah menjadi usahawanita~ EJEN MAA TAKAFUL ~ rasanya macam pernah bagitau je kan..hihi..oppss sori..banyak ni nak buat..kena buat cepat-cepat karang mem besar marah pulak...hihi..macam malas je macam segan je..hihi

ha tengok-tengok..ada paham tak? hihi...bukan yang ni ye nak letak kat brochure. kalau bagi ni client mau pengsan nanti...hihi
 alang-alang tu kan, aku ada satu cerita misteri la yang sedang mengganggu aku sekarang ni. dah dua malam dah belalng hijau muncul dalam bilik aku..malam pertama kul 3.00 pagi, malam kedua kul 2 pagi..hmmm..malam 1st tu belalng tu tetiba je terbang dari mana tah hinggap kat belakang aku (masa tu aku meniarap), terkejut gila aku..aku terus la kibas baju aku kan, pastu die hinggap kat dinding sebelah tingkap..aku rasa meremang..tak tahu kenapa,hahaha..then aku amek tudung aku terus libas ke arah belalang tu sambil takbir tau, sebelum tu aku da baca siap-siap ayat kursi semua,aku libas tak sampai kena pun belalang tu, cukup tiga kali, belalng tu hilang di balik langsir..mungkin da keluar ikut tingkap. aku cuak sangat pastu takleh tidur lak kan, aku gi ke dapur lintas ikut tandas masuk bilik mak aku, bilik mak sebelah bilik air..aku buka pintu mak aku, buka lampu ruang tengah, pintu bilik aku pun aku buka..takleh tidur..dah pukul 5 pagi baru tidur..huhuhu

malam kedua lak aku tidur cam biase, kul 2 pagi aku terjaga sebab ada binatang duk hinggap kat laptop aku..aku buka la lampu..tengok belalng hijau lagi..aku terus bukak pintu bilik aku then terus ketuk bilik mak aku.masa aku ketuk tu belalang tu bunyi kuat sangat kan..aku dah tak sanggup nak gi redah dapur then bilik air tu..aku ketuk jugak pintu mak sampai mak bangun. masa mak aku bukak pintu belalng tu tak bunyi dah..haihhh..kemain cuak. aku gitau mak aku belalng masuk lagi. mak masuk bilik aku then baca ape tah..mak aku halau tapi belalng tu terbang sikit-sikit je then hinggap kat almari aku.pastu dah tak nampak mane die. aku cakap kat mak jangan tutup pintu, aku pun tak tutup pintu gak tapi mak marah suruh aku tutup pintu then kunci, tapi mak aku tak tutup pintu die.hehehe..aku ni dah la penakut, aku tidur bukak lampu je...hahahahaha..kenapa eh??

Saturday, 23 November 2013

hari minggu~rajin mekap!

hai hai haiiii

assalamualaikum w.b.t

hihi

selalu kan hari minggu kan yang kita rajin pegi dating~awww..jeles..kite hari tak hujung minggu selalunya dating..tihihi..dak kenapa pulak macam tu kan?? jadi macam tue sebab my mr.teddy amek kite dari keje petang tu..then terus gi dating..entry ni agak gediks kan? hahahahahaha..redho je laaa

so selalu dah kalau dating pas keje memang takde maknanya weolls mekap an an an..kalau mekap pun mesti dah abis cuci time nak solat sume, pastu hado ekau pastu rajin nak calit pulok? (bahasa apo tah =_=;) tapi kalau ada la orang yang rajin camtu memang aku tabik spring la dekat die punye! jeles aku dengan kerajinan beliau yang tersebut..urghh!

aku sangat-sangat suka mekap...sangat suka hokay! tapi aku tak bape nak reti. hihi (sedih kan??..sila nangis...wuwuuu) tapi ill try whatever it takes! hah semangat! hehehe walaupun sedih dengan komplikasi diriku ini aku tetap mencuba..great! aku ada tengok tutor kat utube (clap 100x..err banyak ke?)..then aku try la sikit-sikit dlam bilik..iolls pemalu sebenarnya...tihihi

ni aku ada nak tunjuk yang 1st time aku mekap heavy...maksudnye yang dari basic ke tak basic la an..tapi aku takut nak maen kaler, nak bereyeshadow bagai..iolls buh tipis-tipis aja..penah aku dulu mekap tah pape..rase memalukan..hahahah..mekap heavy mase nak gi dating..sebelum ni aku letak yang besa-besa je..mekap pun tak tahan lama..peluh terus hilang

gambar ni kening pun tak lukis..cacat sikit..tapi iolls ada letak highlighter disitu..hahahah..aku tak tahu sangat..hahaha..tengok ada orang letak aku letak la..guna eyeshadow warna cerah tu..yang aku punye glitter sikit-sikit..bila letak base , krim bagai ni nampak la muka flawless sikit..tahan pun lama sikit..heheh..tapi bila solat sedih nak tanggalkan

pastu aku try la lagi..temanya agak denim-denim gitu. agak? hehehe..lets check it out


jangan gelak dengan muka iolls k..tihihi

sebenarnya aku takut dengan kening itue..tak reti nak cungkil kening terangkat..hahhaha..sayang concealer iolls takde mehh
nampak tak denim itu? sila cakap nampak ye..kalau tak i menagiss..hmm

tu baru bahagian mata and kening je..selalu tutor aku tengok memang part ni yang jadi kritikal..



ni kalau ada effect angin layak tak iolls ganti dato' ct jadi cover girl tuk magazines?hahahahhahampehh
dah perasan comel abis terkeluar itik di situ..pelik kan? aku pun pelik apa kaitan aku dengan itik tah..haishhhhh

pastu iolls tak confident pulak nak keluar muka camtu..pulak dahhh..haru betoii..choiii


i prefer natural beauty..any objection?? heheheheh..kening sebelah tak terbuang..
nampak tak transformasi di situ? berikan pendapat..tihihi

Thursday, 21 November 2013

holiday BEFORE school holidayy

Assalamualaikum w.b.t

aku ada cakap kan aku ada banyak cerita nak bagitau kat sini..hihihi

tapi dalam otak ni teruja tak sangga nak cerita tapi mai tang nak tulis dalam blog ni ja terus besepai di bawak angin..hihi..tapi camna pun aku tetap nak cerita sebab lama-lama nanti lupa, bila ada masalah ada time sedih-sedih tu boleh la mai melawat blog ni balik. teringat la jugak yang aku ada melalui kenangan-kenangan yang indah. cewahh..ok stop merapu meraban

alkisahnya, hari selasa before minggu cuti sekolah seperti biasa la kan aku balik dari kerja, solat asar then lepak-lepak dalam..tetiba akak ke-3 aku, kak kin balik die singgah umah aku. anak die ada kat pengasuh rumah sebelah, die suruh aku bawak mak ayah adik pegi yan esok. katanya akak sulong ak, kak yam ada sewa chalet...boleh berkelah mandi-mandi semua kan. aku tanya la sape lagi pegi?...kak kin takleh pegi sebab esok ada event kat opis die lagipun kak yam bagitau last minit. kak yam pulak tepon aku suruh ajak abang kakak aku yang lain. memang tak dapat la diorang pegi sebab keje...uwaaa..sedihhh..tetiba aku terpikir la, ala tak besnya ada dua family ja, mesti tak meriah..duk risau la bagai kan.

keesokan hari, adik aku-pak uda ponteng sekolah..hahaha nak pergi berjalan la katakenn..mula-mula tak tahu jalan turun tol gurun, sesat-sesat dulu, at last jumpa gak kak yam tunggu tepi jalan, die dari pendang..hihihi..then follow die kan..masuk pekan pastu dah stat masuk kampung pastu lalu kat hutan, aku pikir memang pergi air terjun la kan..pastu lagi dasat masuk betul-betul dalam hutan siap lalu dennai agi..aku dengan mak aku ni memang cuak habis la..hahahahaha...dalam kereta tak henti-henti bercakap dan komplen..hahahah

nampak la signboard CHALET SALAK DENAI..hmm. nama pun denai. dah sampai pulak duk ushar kawasan situ..double komplen! hahahah..pas kak yam check in die tunjuk satu umah ni..tudia..umah simen tak berplaster agi..aku dengan mak aku duk pelik la bagai kan. kak yam kata tempat tu baru lagi..maybe tak sempat..hehehe

luar nampak cam sedih je kan..tapi ushar tepi tu ada aircond...1st thought..okey la

dah-dah masuk dalam

kolam die besar..dalam jugak..dengan aku ni pun betol2 parat2 mulut ke bawah dagu camtu la..yang budak kecik tu boleh berdiri lagi sebab kawasan yang cerah tu tangga..

model tak bertauliah..ala-ala majalah mangga..hihi..yang kolam atas tu untuk budak2 ataupun nak berendam saja-saja ja..hihi

astro ada gak..tapi aku rasa yang basic je kot..aku tak tengok.aku dalam kolam aje..hahahaha

lengkapla..memang tempat untuk family vacation..bole masak-masak bagai

errrr..nyibuk je kan

bilik-bilik die ada air cond..ada dua bilik
kitorang duduk dekat chalet siti khadijah..ok je aku rasa..best gilak kot rendam kolam lama-lama..memang meriah..siap buat running man lagi dlam kolam tu..yang len pandai la jugak berenang..ak ni terapung pun tenggelam lagi dalam air..berat montot la tuh..hahahaha

aku ada ushar dengan adik aku kat chalet sebelah..kolam die macam lagi dalam je dari kolam kitorang..nasib baik kolam sini aku bole berenang-renang lagi..heheheh..

kak yam amek separuh hari je..check in kul 11 pagi check out kul 6 petang, yang penting die bayar..hikhok..aku memang tak keluar kolam selama jam-jam yang ada la..kalau keluar pun pegi toilet, makan dan solat..hahahahaha..aku memang rasa gemuk weh masa nak balik tu. mau taknya kuar kolam makan-makan pastu terjun tiruk balik..kikikiki
masa nak balik kan tetiba ja aku demam, tak tahu lah sebab aku mandi lama ke sebab mandi bawah hujan ke ape. tapi semalam je la demam tu..nasib baik aku ni kental....hahahahah

kalau sesapa berminat aku bagi link blog die.chaletsalakdenai, aku promote ni pun bukan dapat pape..hihihi,,sedeyy

#malasnakwatermarkgambar#

Wednesday, 20 November 2013

LAMA gILERR..!!

ASSALAM...

HAHAHA...

lama gilerr aku tak hapdet blog aku..sekarang masuk blog ciknuyun terbatuk-batuk dek habuk-habuk, bersawang sana sini...hehehe

sekarang baru tahu erti rindukan blog nih..banyak yang dah berlaku sehingga hari ini..iye lahh aku last post pun masa bulan puasa aritu nun, skang ni raya haji pun dah lama lepasnye pun...ish ishh..macam-macam sangat berlaku, termasuklah dengan tak bayar bil broadband..haihhh..dah la kena terminate sampai surat warning bagai dah bayar pastu tak reti lak diorang nak terus reconnect pastu call buat report sampai kali ketiga baru diorang reconnect, sebelum ni operator tersilap reconnect..ishh..ishh..kalau tak dah lama iolls hapdate hokey..

banyak yang aku nak cerita kat sini, banyak peristiwa penting but slowly la aku cerita kan..but, the most thing is about convocation's day hehehe...tapi bukan aku punya big day tapi my mr. Afiq..ye la convo ni kira big day jugak la bagi kitorang sebab kitorang tak penah merasa sebelum ni, kalau yang mana amek diploma kan penah jugak la nak merasa tue semua kan..kami degree terus, nak tunggu master lak..pfft!..konpem la lambat lagi mak jemah oiii..hihihi

tapi kan ada benda yang lagi penting gegojes sekalian nak tahu..dengan bangganya aku nak habaq mai yang aku buat flower bouquet secara diy untuk afiq, die bangga dengan aku kan...hakhakhak..masuk bakul betol la

tak caye eh...meh sini iolsss mempersembahkan.....zassss..



haaa..nampak tak,,comel kan..takpe korang tak yah puji, aku puji sendirik je..keropi tu aku beli kat kailan..murah patung tu,hihi..takpe ke aku cakap eh..baju konvo keropi tu pun aku yang buat..ehemmm..just for your information je la..ehemmm



atas tu la done bouquet...hihi..posing kemain kan..nak letak ke gambar afiq?? tak yah lah..malu aku..nanti bila aku dah ada hubungan yang jelas akan aku bongkarkan..cesss..bajet retis kan

lama pastu aku rajin tak memasal, aku buat lagi bunga ros guna lebihan felt cloth arituh..and ini hasilnya..ada yang suruh amek tempahan la bagai, hahahha,,kalau ada orang nak insyaAllah why not rite?hehehe..tapi baru-baru ni kawan aku ada cakap suruh aku gubah bunga untuk die kawen..bolehkah aku?



ok jugak la kan leh letak hias meja..huhu..

lepas konvo afiq ritu, tak lama pulak birthday die..aku bagi hadiah sebakul...hahahah..macam bakul buah hantaran tu,,dalam aku letak la jam ada, buku motivasi ada, cokelat-comot pun ada, perfume pakuraban yang tester tiup tu ada and lastly, kad besday die..tupun aku hias sendiri..takpe la kan sebab da ada segala menda tok nadoq ado ni ha..tengokla sikit..hahahaha



tetiba rindu time aku konvo ritu..huk3


eh takpe lah..aku ingat tadi just nak buat short entry la sempena comeback aku..hahaha..dah nak tido la, nak dekat kul 3 pagi dah...ishhhhh ishhh ishhhhh...hokay, till then gunite sweet dream peeps!

Saturday, 27 July 2013

ramadhan 19- sape dah beli baju raya?

Assalamualaikum diariku..

sekarang orang cerita pasal nak raya la pulak, tinggal seminggu lebeih je nak raya tapi sekarang ni yang penting ramadhan peringkat kita kena FIGHT untuk dapatkan pahala, kalau tidak rugi menyesal..alahai..dah tiga hari aku tinggalkan terawikh campur dengan tak sihat plus nak teman akak bershopping raya.

haah..semalam aku gi teman akak aku la ngan family die kononnya nak beli baju raya ke apa ke kan..tapi hanya pegi jenjalan je. sebabnya tahu tak kenapa?bukak posa semalam abang mijan n family, kak kin n family, kak mayah n family berbuka kat rumah aku..haihhh kalau berbuka ramai-ramai nih memang makan berbuka jadi lama pakat-pakat nak bersembang and maghrib pun dah nak ujung-ujung..bukan aku la diorang tu ha....ahahx

dah semayang sume kak kin aku tanya aku ada tak cerita hantu siam kelakar tuh? cite pee mak..aku pun bukak la layan reramai kan..mak aku gi terawikh, aku tak pegi sebab jap lagi nak teman kak mayah gi shopping, bese lew anak kecik-kecik lagi..tak larat nak kepung la kan..dah tengok tuh, kak hasni isteri abang mijan tutup mata pakai teddy bear..hahaha penakut rupanya, tapi tak habeh tengok pun sebab kak mayah aku ajak keluar dah and kena antar kak kin balik umah die dulu gak sebab suami dia kena berbuka puasa kat masjid kampung die. tu lah die pun nak kete lahai anak kecik berderet gak..susah la die nak bawak keta kan.

dah antar kak kin pun dah nak dekat pukul 10 malam dah pastu nak gerak pegi carefour pulak sampai je dah nak dekat pukul 11 malam dah..orang dah nak tutup kedai la nak cari pe lagi dah..tak jadi pegi la ke lain. then kitorang pegi la ke rnr bagan ajam kan sebab kat situ ada ekspo reraya jugak plus akak azah ada kat sana duk meniaga hai-o..dia tu pun satu gak gigih gila meniaga padahal die cikgu tuh, gaji pun sedap gak tapi tula minat meniaga punya pasal plus nak cari duit banyak macam tu la kan gayanya, aku pun dipaksanya meniaga kat situ tapi aku tak kuasa la nak pegi sebab aku dah la malam jauh pulak and aku kena gi sengsorang. takut aku, die tak pe lah pegi dengan laki die kira selamat la sikit kan and lagipun die da paksa aku pegi meniaga dengan die tiap-tiap hari ahad lagi..cukup la tak kuasa aku..hiii..aku yang miskin tak de duit ni pulak yang malas nak cari duit kan..aptb'

kat situ memang banyak la orang meniaga baju tudung mainan lampu raya sampai ke haiwan peliharaan pun ada. booth akak aku tu depan pentas orang karaokae bagai, aku bingit tak suka situ..huhu..ada orang kesah pasal kau tikah?huhuhu ramai gak la orang kat situ tapi takde la jalan macam semut kan..oleh sebab terlampau banyak sangat baju dan tudung sume aku sampai tak lalu nak tengok..entahlah nape peel aku sekarang, bazar ramadhan tak suka pegi ekspo raya pun tak suka pegi jugak..aku sekarang tak kuasa nak melayan ramai sangat orang kat keliling..huhuhu

kat sini pun kAk mayah tak beli pape pun maybe die pun macam aku kot..huhu..tapi beli la jugak sepasang baju tshirt and seluar dekat mardina..sangat baju barney and friends tuh..kaler die pin campur turqoise sanagt cantik, sampaikan aku sendirik pun tergoda tapi takde pulak size besar. kalau la ada dah awal-awal lagi aku dah rembat. heran aku kenapa diorang tak buat baju comel camtu untuk size dewasa eh? aku nak gak cecomel camtu..aritu aku dah pegi test selipar barbie kat kedai tuh..aku tengok macam padan je kan pakai-pakai cukup muat sangat..duk beli ke taknak kang beli kaki aku mesti makan pasir punya..selipar kan orang memang selalu pakai besor sikit dari kaki kan?hehehehe..tak tahu malu betul aku nih =_='

balik umah sampai dekat umah dah dekat pukul satu, balik je terus rendam panadol soluble yang aku dekat stesen minyak tadi..aku selsema tak meleleh lagi tapi dah memang tak bernyawa aku ni tu aku telan jugak la panadol tu kan..hahahaha...mesej ngan abang mr. teddy bear tu tak sempat nak wish gudnite aku dah tenggelam kelam dah..huk3..cedeyh cangat..aww gediks! lahai..dadadadaa

Friday, 26 July 2013

ramadhan 18- sabtu-duduk sahaja

Assalamualaikum w.b.t

hari ini nuyun demam and selsema..mak dah bising suruh kemas umah untuk raya..tapi nuyun tak larat sangat..sakit habih bahagian sendi-sendi..ni tengahari nak suruh kemas atas rumah pulak..ahhh..mesti panas giler kat atas tuh..kang double sakit pulak nuyun..uhuk3

dari semalam lagi dah berazam untuk jadi rajin..nak kemas rumah sungguh-sungguh tapi tu la...nuyun kalau tak de feel ni nuyun malas sangat nak buat..tambah-tambah nak kemas rumah untuk hari raya mesti la kena feel suasana raya nye kan..dah awal lagi mana ada feelnya..betol tak..

bulan puasa ni kan perut pun meragam..time makan berbuka makan tak banyak mana tapi perut dah kenyang sangat pasty nanti time terawikh mesti terasa perut berkeroncong sangat tapi tak lapar..tah lah maybe angin tak kuar dari perut kot..lahaiii

Thursday, 25 July 2013

entry saja-saja

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah dapat bersahur dengan sempurna bersama mak ayah bersantap dengan juadah nasi dengan telur goreng sahaja. tapi tetap lazat dan memuaskan.sangat suka telur goreng.tetiba!

Alhamdulillah hari ini dah masuk ke-17 ramadhan. kita di fasa-fasa untuk meningkatkan amalan di mana fasa kedua kita diberi pengampunan dan tak lama lagi fasa ketiga semua pintu-pintu syurga di buka dan pintu neraka ditutup. oleh itu ayuh kita bersama-sama merebut peluang keemasan ini.

di pagi yang hening ni, aku sengaja rajin nak berblog padahal blog dah lama aku tak update..ahahaaha..wei tahu tak sebenarnya aku tak tidur dari semalam lagi nih. nasib baik la penang hari cuti nuzul alquran.. malam tadi aku pegi ke majlis buka puasa Hai-O juru pastu ada talking-talking dari abang lan si jutawan tuh..lam kul 11.30 gak la baru nak abeh..pastu pegi anta kawan aku dulu kat perda pastu otw balik umah aku je dah pukul 12 a.m dah..tapi balik steady ja sebab bulan puasa kan..tak takut lansung..hahaha..merasa rahmat sungguh bulan ramadhan ni kan..padahal kalau hari biasa aku mesti bawak laju punya tak tengok luar cermin tepi-tepi dah pandang depan je, pastu bukak radio IKIM kuat-kuat..ikim tengah-tengah malam ada siaran bacaan alquran sambil tahan napas bila lalu jalan tak ada lampu jalan..hihihi..tapi aku tak selalu la balik lambat. balik lambat pun sebab hal orang lain..sadis tak?ha?

dah balik tak rasa pulak mengantuk, layan anime naruto jap pastu lam pukul 3.30 pagi gi mandi..tak rasa sejuk pun.pastu aku masak nasik..bajet macam rajin kan..hihihi..bukan ape mak aku kalau bangun dia akan pegi semayang sunat dulu semua, and sebelum ni nasik dah masak malam then perangat je sahur tuh. ni agaknya sebab semalam aku dengan adik aku tak berbuka kat umah so mak aku malas nak masak pape la kot. masak yang simple-simple asal dia dengan ayah aku dapat makan.

pas bersahur pulak mak aku mesti terkejor-kejor mandi then nak pegi surau untuk subuh dengan tadarus, biasala hari cuti senang la die nak pegi surau tinggalkan ayah aku kat aku..ayah aku tuh sakit tapi tak tahu sakit apa..nak jalan tak larat segala pergerakan lambat bagai nak kata strok ke minor strok ke doktor pun tak tahu nak clarify macam mana..hahaha..so lepas ayah aku sahur aku tarik ayah aku pegi bilik air..biarkan die mandi sorang-sorang..hihihi..ayah aku bole buat semua tu sendiri cuma terbatas waktu je. oleh sebab tadi subuh pun masih awal aku biarkan je ayah mandi sengsorang kalau tidak tolong mandikan je la sebab nak kejar subuh kan.pas siap mandi tarik ayah bagi pakai baju semua biar die kat kerusi semayang then biar je nanti die gerak la gi mana slow-slow. aku pulak gi semayang subuh then habiskan bacaan al-quran and khatam..eleh padahal tinggal surah-surah lazim je pun..bacaan dari sebelum puasa lagi yang kemain lambat nak habis. pastu dok berblog walking blog orang. aku sangat suka baca blog orang..rajin diorang update blog aku pulak rajin update baca blog diorang padahal blog aku ke laut..hahahaha

oleh sebab hari ini cuti, agak-agak ape aktiviti aku jap lagi eh? aku rasa kan..
1. aku nak bawak cerek elktrik tu ke kedai elktrik yang kami beli aritu..cipan betoi cerek tu menyebabkan semua extension aku loose fius/button and salah satu lubang soket akan terbakar..caiss kesian cipan..huhuhu
2. aku rasa mak aku mesti akan start suruh mengemas rumah memandangkan lagi nak 2 minggu je umat islam akan menyambut hari raya. haih aku rasa sangat hazab nak kemas rumah aku sebab rumah aku kan rumah kampung dah tu sangat besar ada atas bawah nak kemas bilik bagai nanti anak cucu nak balik nanti nak tidur dalam bilik then dengan banyak benda-benda dalam rumah ni yang aku tak tahu berguna ke tidak ke nak buang ke hape and kadang-kadang tak tahu siapa tuan punya barang. Hah! amek sekali tulis tak dak noktah..begitu lah apabila kekusutan melanda..tulisan yang ditulis ibarat ledakan jiwa yang bertempiaran.. perghh hahaha.tah pape

i think better me take a nap sebentar sebelum dikerah menjadi pekerja buruh jap lagi. begini la yang terjadi kalau aku sorang je anak yang tinggal kat rumah..semua urusan rumah diserahkan padaku..Arghhh! tapi tak pe aku akan lakukan yang terbaik. Aja Aja FighTING!!

Thursday, 18 July 2013

usah bicarakan payung emas, kerana aku tidak sesuci khadijah atau fatimah

Assalamualaikum w.b.t

ala kan betol pepatah orang tua-tua ni kan 'manakan ada pokok bergoyang kalau tak dak angin' ..main belasah je aku keluarkan fatwa pepatah ni kan..tak tahu susunan yang betul macam mana..hahahaha

cite pasal artis tu la, bukan nak bergosip sebab dari semalam lagi kawan aku dah cerita kat aku. hek eleh aku pun dah tak heran pun pasal artis tu pun sebab khabar angin pasal die dah lama..tup-tup betul.

aku kecoh harini sebab sayu je baca puisi isteri artis tuh..

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah
Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…
Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan
Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu
Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah
Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia
Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..
Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan…

hmm..aku doakan dayana beribu-ribu kebahagiaan datang kepadanya selepas ni..moga-moga beliau tabah dan menjadi muslimat yang betul-betul memahami syariat agama yang tidak menghalang isu berpoligami. tapi harap dayana tahu kalau nak buat perbandingan dayana jauh lebih hebat dari si isteri kedua tu..seorang doktor, anak yang terdidik di bawah linkungan dakwah, cerdik and banyak lagi pun..semua tu kan rezeki masing-masing.

untuk asyraf muslim dan pasangan barunya..hmmm semoga berkekalan dan bahagia.
bye!

Wednesday, 17 July 2013

nak cantik perlu sakit?

assalamualaikum w.b.t

ni semalam punya ni tapi baru harini aku nak cerita..kih kih kih..
btw aku cuti keje arini sebab nak bawak mak comel aku tuh gi klinik gigi nak buat gigi palsu. cian la hai kat dia da la posa nak makan lak tak lalu dan laju..gigi bawah tak dak..tah camna tah gigi mak bole terhempas ke lantai lalu patah. ehehe bakunya!

firstly aku nak mintak maaf kalau nanti orang akan tertanya- tanya kenapa la keja aku tengok youtube je kan..hahaha..tu nak buat macam mana sebabnya memang aku tak dak keja pun kat opis tuh..sampai ke bos-bos aku pun layan youtube je.ehek

ni ha semalam aku tengok tutorial mekap, dah tak tau nak tengok apa kan sampai ke mekap aku layan nanti free lagi aku nak tengok tutorial mekap dengan selendang raya. ohoii melampau nya..

video yang aku cari pembedahan plastik melalui mekap, ala mekap korea la kan yang semua muka macam sama ja pastu flawless yaw. dalam duk cari-cari video tuh kawan aku terjumpa rancangan korea yang memang untuk pembedahan plastik punya - 'LET ME IN' la kot kalau aku tak silap kan. ngeri jugak aku tengok video die. tak dak la diorang tunjuk video bedah tu terang-terang tapi ada la sikit walaupun diblur-blur kan kita masih boleh nampak dokter- dokter tu buat apa siap ada bunyik mesin lagik..haiyak!

rancangan ni macam rancangan reality gak la, contoh kan sorang ni ada masalah kat muka dia, macam rahang lari ke apa ke, die akan gi kat pentas tu cite kat depan hos-hos rancangan tu kan, pastu kat belakang skrin tu ada barisan plastic surgeon yang jadi juri la nak tengok kes tu berat ke tidak, kalau diorang rasa nak amek diorang amikla kes tuh, pastu budak sorang tu akan bawak ke klinik bedah tu sume, then budak tu akan duduk kat satu tempat sampai sume proses bedah siap sampai la 70 hari, sebarang cermin kat rumah tu akan ditutup. cukup 70 hari budak tu datang pentas studio tu die akan dimekap dan dipakaikan baju yang cantik-cantik then di bawak ke pentas. budak tu tak tahu pun muka dia camna taw, bile die datang pentas je die pelik nape ramai terkejut, bila die sendiri yang tengok die sendiri yang terkejut..huhuhu.. nak link die? ni AKU BAGI! 

ada sorang makcik akak tu kan beranak dua dah, ada masalah badan plus dengan laki dia tak suka la kot (ACTUALLY RANCANGAN TU TAKDE ENGLISH SUB, AKU MEN BANTAI TENGOK BAJET PAHAM KOREA..hehe) lepas die bedah kan anak die yang sulung je yang bole terima die sebab kenal kot, yang kedua tak mau kat die sebab tak kenal mak die dah..hahaha..kesian, budak kecik mana tahu ye dak..tapi aku bole rasa la sakit gila kot..pas bedah tu diorang terus bawak keluar pakai usung kerusi roda je, muka macam mummy..sampai katil sumbat wayar ke mulut kot, saluran tu penuh darah je..EWW!



aku tak berani nak tengok lebih-lebih dah takut tak bole berbukak lak aku..

Monday, 15 July 2013

awak tahu hari ni hari selasa..dah seminggu kite pose~bukan perli ehehe

Assalamualaikum w.b.t

salam ramadhan kawan-kawan sayang..

huhu..dah seminggu rupanya kita berpuasa..tapi..nuyun tak official lagi puasa..esok mungkin my 1st official fasting day..hehehe..harap-harap tak paham ye..

tapi aktiviti di opis di bulan puasa amatlah lemau..adoii..buat aktiviti tambahan dengan meng'online' kan diri pun bossann..tak tahu ape dah nak cari..akhirnya..nuyun telah melayan anime HITMAN REBORNNN!

episode pertama bosan tapi nuyun tak bole nak stop pun..manga dia pun nuyun tak sempat nak baca habis pun..hanya mampu melayan naruto dengan one piece je buat masa ni..hahaha..bukan satu kesalahan pun gegirl cam nuyun nak melayan manga..hahaha

kadang-kadang dalam tepon duk sembang ngan mr. teddy bear pun bole sampai sejam, halnya sebab naruto duk still setia suka kat sakura padahal hinata tu suka separuh mati kot kat naruto..sumpah comel lagi hinata daripada sakura tuh..ceit

ok2h..okeh..stop mengarut anime saya di sini.

ok lah..nuyun nak sambung tengok hitman reborn balik..dadada~~


pertandingan kanak-kanak tercomel..ohoii~

assalamualaikum w.b.t

adoi..dah lama tak update blog nih..dah penuh dengan lalang, pepokok, sesawang, tebuan, tiger kookie~, jaesuk grasshopper, sukjin impala, kwangsoo giraffe, eh apasal dah jadi zoo running man nih?? haih..okey..ni pusat pemeliharaan binatang dan zoo dah datang nih untuk kutip haiwan yang berada di sini, menebas segala semak samun di blog aku nih..

okay STop! mengarut..tihihi =)

aku kat sini nak umumkan aku ada anjurkan pertandingan kanak-kanak tercomel! mohon undi ye..

calon-calonnya adalah, sila lihat gambar-gambar dibawah :-

1. Marisa..terkejut beliau apabila dicalonkan =)

ok lagi sekali..alahai..senyum sikit..dakpe dakpe =)

2. Marzuq..ahahaha..pemalu plak di belakang tiang =)

lagi sekali...bagus dah senyum..done

3. MArdina..ohoii..terbaik

mardina bersama propsnya =)

4. aku sendiri..hahaha..tak nampak ke muka flawless itu..kulit sehalus bayi..tihihi
hahaha..pertandingan di antara keluarga sahaja..hahahaha..ada markah dari juri tetap jugak iaitu akulah..hahaha..sendiri bertanding sendiri nak jadi hakim..orang ramai diharap tidak memprint gambar aku dan bakar..hahahahha..ya ampunn!

dan pemenang yang telah ditetapkan oleh juri tetap iaitu aku..okey tak payah ulang!..pemenangnya adalahhhh degeunn~degeunn~dung dung dung~tadaaa~

yeayy..marisa menang..malu-malu pulak ye =)
untuk menambah pengetahuan pembaca sekalian, sila klik di sini ye MARI SINI!

Thursday, 4 July 2013

bunga bunga chentaa

assalamualaikum w.b.t..

jawab taw..tak jawab dosa..uhuk3

malam ni aku terpaksa tangkap gambar bunga origami yang dah sekian lama aku buat..buat pun masa-masa senggang camtu aje..nak tengok tak?

ni la hasil kerajinan yang datang tanpa diduga..buat tanpa tujuan..hihi

ni aku dah bosan maen lipat-lipat kertas, aku gulung la pulak..maap ye buruk..huuhu

bunga-bunga sekuntum tu aku gabungkan ibarat jadi macam pomander ball gitu..huhu (nampak keyboard cek ada hello kitty~meoww)

aku tangkap gambar ni pun sebab kawan-kawan aku la yang paksa..tak sangka rupa-rupanya memasing minat gak dengan menda crafting cuma memasing tak dak masa je nak buat..aku terbuat pun sebab aritu sesaja ushar kat google kat blog orang semua la..alang-alang kertas kaler-kaler dulu masa belajar pun ada lagi..guna je la..hahaha..ni sebagai bukti je kat kawan aku yang aku ni at least rajin sikit dari diorang...hahahahahaha

p/s: kalau tengok bunga-bunga tu kan nampak herot petot sikit maap la ye..ni kes buat atas katil then hempap dengan bantal..hehehe


Sunday, 30 June 2013

minggu yang tenang =)


hahaha..nampak tak apa yang kat atas? aku dah berjaya untuk menjadi ejen insurans yang bertauliah..haih bukan senang nak amek exam tbe nih..kena study dulu baru mampu jawab itu pun belum tentu engkau lulus..hehe..tapi alhamdulillah la aku berjaya dengan sekali amek je..macam orang kat belakang aku masa amek exam tu cakap dia dah 3 kali amek exam tuh..memang susah..macam soklan pemahaman jer siap ada pilihan jawapan yang pakai nombor roman tuh..haiya..masa pmr spm dulu pun serabut wat soklan yang berkenaan ngan roman tu kan..hahahaha..kalau tengok gred aku tu memang berpadanan la dengan aku kan..study last minit giler..exam tbe tu hari sabtu pukul 5 petang, aku start study jumaat malam kul 12 malam..kira hari sabtu gakla study kan..aku tido pukul 5 pagi tahu? kena study bebetul gak kalau tak membazir je duit exam tuh..setiap kali amek exam tu kena duit..dah la study pun penat, nak kena keluarkan duit lagi, double penat kan? huhuhu..nasib baik la lulus..hihihi

kegembiraan berlarutan sampai aku habiskan duit beli benda yang mengarut-ngarut je..nak tahu tak aku beli apa?

tengokkk..aku beli sticker untuk keyboard dengan pembalut hadiah..hihihi =)

pembalut hadiah tu saje je aku balut bunga yang aku letak dalam keta aku..kertas die dah jadi buruk dah =)

aku tampal sticker ni kan, pegi opis trainer aku ushar pelik je kt lappy aku..hihihi =)
aku kan kalau aku bosan ke, sedih ke marah ke atau pape yang berlaku kat aku, aku akan layan je video SNSD..hahahha..diorang sangat adorable..setiap seorang dari diorang tu cantik dan unik..hmm..tak paham kenapa tapi masa aku study sengsorang tengah larut malam diorang la teman aku..hehehe..aku bukan lesby okay, just sangat sukakan diorang..our unnies..tetiba je kan cakap pasal diorang..motip sebenar tak diketahui..hihi..peace    v('_')v

Monday, 17 June 2013

150 juta kali cinta

assalamualaikum wbt..

dekat sini ada tak sesapa yang tak pernah bercinta?kalau ada memang aku tabik spring..huhu

tapi aku dulu gatal-gatal kucing gak..mana leh tak bercinta sebab nak jadi remaja..cam sengal ngek je kan..hohoho

hmm..generally berapa kali korang putus cinta?hehehe..aku eh..aku rasa 2 3 kali jugak la..masa kt smkks lain, kat mrsmbp orang lain..sampai la aku masuk ke kolej mara kulim..then aku berjumpa la dengan mr. teddy bear..bukan aku jumpa dia..dia yang jumpa aku <3

mr. teddy bear..die maen ragbi..huhu..tahu tak camna die boleh kenal dengan aku?..aku rasa lawak la..
maaf la kalau sesapa yang baca ni mesti rasa menyampah tahap gaban kan.hahaha..biarla ni kan journal blog aku..suka hati la kan nak cerita apa pun kan..

masa kat kolej mara kulim dulu aku maen netball..ala biasalah..aku suka sukan-sukan nih walaupun tak terer mana.dapat gak la wakil kolej aku ke KAKOM dengan KASUKMA..huhuhu


dijadikan cerita, bebudak ragbi ni diorang maen kat padang bolasepak tepi aje dengan padang kami..padang diorang rosak kot kalau tak silap la kan..uihh..kami memang teruja la kan kalau-kalau dapat cuci mata kan. maybe kengkawan aku semangat training sebab ada diorang dekat sebelah kot..eheh..well..kitorang atau aku macam biasa la main. aku ni terlebih main-main tau. kalau nak diikutkan coach aku yang dipanggil ibu tu garang giler.dia siap tak bagi kami senyum lagi waktu main..aku? aku ni gigi besar..memang senyum 24jam..siap main-main sampai kawan aku main tarik baju dengan aku..hahaha..dia kata aku tk reti duduk diam,hyperactive maybe..ahak

lama-lama masa main, aku perasan setiap kali budak2 ragbi  turun padang kan diorang akan duduk dalam bulatan camtu untuk pakai kasut sambil bersembang kan (nama pun duk ushar kan..hahaha), tapi ada sorang budak ni duduk paling ke arah netball court, setiap hari macam tu..aku pasan dia macam pandang aku kan..aku cakap kat kawan aku..diorang cakap aku perasan..uhuk3..sedih je..tapi lama-lama diorang pun perasan..hahaha

dia mintak tolong orang tengah untuk berkenalan dengan aku..mula-mula aku tak layan pun bila budak tu sampaikan salam dia kat aku..lama-lama dia dapat nombor tepon aku..maka bermulalah episod perkenalan kami..kami start kapel lepas bufday dia..10/10/2008..sekarang dah hampir 5 tahun..hahahaha..cepatnya masa berlalu..

apa yang best eh dengan dia? aku ingat lagi masa dating dulu (tak selalu dating pun..hahaha.aku asyik balik umah je)..masa tu aku keluar dengan dia pegi pacific..kawan aku pun teman aku. masa jalan-jalan aku ternampak belon hello kitty.aku mintak dia belikan..dia belikan lah..pastu masa jalan-jalan sebenarnya aku malu nak pegang, aku suruh dia pegang..dia pegang la sampai balik ke kolej. cuma dalam bus je aku yang pegang..walaupun mulut dia berleter gila bagitau aku yang kawan dia cakap kalau kawan dia mati idup semula pun kawan dia tu takkan tolong bawak belon tuh..hahahaha..tapi my teddy bear still pegang walaupun malu..masa tu aku memang aku dah set mind aku, yang aku akan stay dengan dia sampai bila-bila..hahaha sebab die care pasal aku..aku harap jodoh kami panjang..dia sangat sweet walaupun tak romantik dan tak suka pujuk, tapi ada cara dia yang tersendiri yang buat aku tak tidur malam sebab die.eww..eheh


dia terlalu banyak kelebihan dia kalau nak di'compare'kan dengan aku..dia sangat sukakn budak-budak.akak aku yang cakapla..akak aku cakap penting sifat-sifat macam tu untuk mengasuh anak kita nanti..aww..tetiba dah pasal anak kan .kalau nak diikutkan dia lagi banyak bersabar dengan aku, sebolehnya dia akan cuba buat macam-macam untuk aku..pertolongan dia yang aku paling tak boleh lupa, dia teman aku pergi interview sirim kulim dengan shah alam. kat shah alam dia siap amek cuti untuk temankan aku pergi interview. yang terbaik sekali kan masa interview tu dia tunggu je kat ruang menunggu tak pergi mana-mana pun..dah la berjam-jam..hai sayang mesti penat kan?huhuhu..die penah masak untuk aku- nasik goreng tapi aku tak penah masak untuk dia kot..masak sesama penah, masa dia datang umah abang aku untuk potong sample projek aku, pakai gergaji woo..aku tak mampu..dia la yang buat, pastu kami masak pulak bersama..abang aku tengok tv je..huhuhu

bagi aku dia sangat comel..kelakar siot pun ada..hahahaha..ada satu benda sampai sekarang dia tak nak ngaku kan- die penah garu perut (bawah baju la tapi) kat tengah-tengah ramai orang..aku nampak aku gelak je la kan, die tanya nape aku gelak, aku bagitau dia apa yang aku nampak tapi dia tanak ngaku...hahahaha..lagi la aku gelak...hahahaha..adeii..ada satu lagi, kalau die makan fries kan dia mesti akan sapu kat baju dia..setiap kali dia suap fries ke mulut dia..haih macam budak2 sangat..hihihihi..banyak la benda comel sangat yang dia buat..yang pasti kalau aku cerita kat kawan aku pasal kelaku dia mesti diorang akan gelak, siap diorang dapat bayangkan camna perangai dia..hahaha..dia sedar tak dia memang comel macam teddy bear??hihihi

kalau tanya pasal feveret dia kan, mesti banyak gila..dia suka makan kambing..bagi je pape yang kambing kat dia mesti sakan dia makan, cuma kalau bagi kambing hidup2 kat dia memang tak la kan..lain la kalau dia warewolf..woof woof woof..huuhu.tu la nanti masa kahwin i korbankan pelamin i untuk buatkan you kambing golek ye sayang?(padahal mak memang tak kasi buat pelamin okayy..haahahaha).kalau tanya dia kan nak bela binatang apa kan dia cakap kucing tu mesti, pastu nak bela lizard. ya Allah, yang tu memang aku bangkang habis-habisan sebab aku geli..aku nak binatang yang berbulu je sebab nampak gebus comel kan..pastu dia cakap nak bela anak singa..what??dia kata tak pa kalau singa bela dari kecik besaq-besaq dia kenai tuan dia..gila..memang tak bagi la aku wei..last-last dia cakap nak bela ferret..hahaha..ok lah..pegi la cari kalau jumpa kat malaysia neh..hahaha

comel ke? eyyy..geli aku
alahai comelnye anak singa di google nih..belum tengok betul-betul lagi

ferret..sayang, hope u find it.hahaha

kelakar die banyak sangat..penah aritu, baru-baru ni je kitorang dating, first time (tolak masa aku konvo ritu kan) kami dating dia datang pakai kemeja..wow..aku tengok memang smart la kan..so masa jalan-jalan tu baru aku pasan dia hanya pakai selipar jamban yang buruk tuh..hahahahaaha..dia cakap dia malas nak pakai sneakers..adoila..ingat kan habih segak dah..hahaha..takpe i still love u..kalau nak ikutkan kebiasaan memang dia pakai tshirt je..tapi aku memang suka dia dalam pape keadaan pun...hihihi..payahlah kalau dah sayang ni kan..semua indah..poyo je semua tu..hahaha

hmmm..nanti kalau lambat sangat dia nak mai merisik aku, aku je la yang pegi merisik die..boleh?hahahaha..tengokla dah tahap gaban dah gatai aku nih..kalau mak aku taw aku cakap camni mesti mak aku kejar aku dengan parang keliling kampung..hahahahaha
saya cintakan awakkk..<3

maap.entry penuh jiwang ini ditujukan to my mr. teddy bear a.k.a muhammad afiq

moof::cekgatainakkawensangatni::

<3<3<3
xoxo